HARMAGEDDON

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Max Hastings
Armageddon 2004
Översatt av Katalin Földesi
Norstedts 2005

Bland alla böcker om Andra världskriget som kommit på senare tid vågar jag nästan påstå att denna, som handlar om slaget om Tyskland 1944-45, är outstanding. Inte enbart på grund av sitt omfång utan för att författaren, trots att han är äkta historiker, vinnlagt sig om att skriva begripligt. Jag tror det är första gången jag läst en bok som så väl kopplat ett helhetsgrepp på hela skeendet.

En slutsats som Hastings drar är att tyskarna hade en mycket bättre armé än de västallierades styrkor. De tyska soldaterna hade, trots att de inte längre vågade hoppas på slutseger, högre stridsmoral och bättre vapen, i synnerhet när det handlade om stridsvagnar. De enda som kunde mäta sig med Wehrmacht var Röda Armén – båda besatt den hänsynslöshet som krävdes för att våga kämpa till slutet.

Hastings ger oss små människoskildringar mitt i det helvete som pågår och detta tillsammans med hans analyser av skeendet får läsaren att bättre förstå hur ett krig påverkar både soldater och deras officerare samt den lidande civilbefolkningen.

Det är bevars en tegelsten, men en som man faktiskt kan sträckläsa och sedermera använda som uppslagsbok.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22