HÄRJAT OCH BRÄNT

Nov 11th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Härjat och bräntAv Wells Tower
Everything Ravaged, Everything Burned 2009
Översatt av Johan Nilsson
Brombergs 2010

Wells Tower är en lovande författare, född 1973. Hans noveller har kunnat läsas i flera amerikanska tidskrifter. Det här är hans första novellsamling. För mig var han helt okänd när jag fick Härjat och bränt i min hand.

Hans noveller hör inte till den kategori som slutar med en överraskning eller knorr. De är snarast som klipp ur en människas liv. Inga långa inledningar, utan läsaren  kastas rakt in i historien och får pussla ihop en bakgrund under resans gång. Sluten känns oavslutade.

Vi får möta flera udda människor, ser dem ofta ur en jag-berättares perspektiv, vilket får oss att fundera över vad som är sanning, vad som är berättarens tolkning av det som hänt.

Den novell som verkligen fångade mig är ”Fristad”. Den handlar om två bröder, storebror berättar. De retas och kivas som syskon gör under barndom och tonår. Tyvärr fortsätter bråken även när de är vuxna; de tävlar, skryter och nedvärderar varandra. De ringer ibland, men eftersom det är långt mellan dem ses de inte så ofta.

En kväll super storebror till, ringer sin bror och bjuder honom till sig. Han lovar att bjuda på flygresan. Det blir förstås inte den lyckliga återförening de hoppats på.

Novellerna är sinsemellan olika när det gäller miljö och händelseförlopp. Gemensamt för dem är att personerna är väl tecknade och att slutet ofta är öppet.

Boken är ett fynd för novellälskaren. Den vinner på att avnjutas i småportioner. Gör det!

BENGT HEURLIN

Wells Tower

Wells Tower. Foto Jimmy Fountain

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22