HÅRDROCK Rundgång, nitar och nackspärr

Mar 19th, 2014 | By | Category: 2014-03 mars, Recension

Omslag till HårdrockAv Melker Becker & Mattias Lindeblad
Bokfabriken 2014
ISBN 978-91-87301-33-9, 361 sid

Detta är den rejält (108 sidor) utvidgade pocketutgåvan av en bok som 2008 gavs ut av Bokförlaget Semic. På omslaget sägs att boken nu också fått ett ”sensationellt förord” av Siewert Öholm, TV-programledaren som gav moralpaniken ett ansikte när han i ett inslag tog upp hårdrocken. Det mest sensationella torde vara att ”förordet” här hamnat på sidan 254.

Melker Becker och Mattias LindebladNå, författarparet Melker Becker och Mattias Lindeblad skaffade sig ett namn inom den svenska hårdrockssektorn när de gjorde både radio- och TV-program under titeln Rundgång och fick många proselyter.

Den handlar inte enbart om musikformen utan också om vad hårdrockare i övrigt borde gilla: vissa tidningar, hårspray, blodiga filmer, speciell idoldyrkan och förmågan att skratta åt samma saker, helst då sådant som fick andra att fundera över vad de egentligen garvade åt.

En stor del av texten går åt till namedropping. Historier berättas om de rockidoler som författarna intervjuat i sina program och om hur det gick till att göra dessa program. Otaliga människor uttalar sig och man bör vara medlem av den inre cirkeln (som tycks vara mycket stor) för att till fullo uppskatta boken. Samtidigt är det något av en biografisk skildring av Melker Beckers och Mattias Lindeblads tonår som får en extra botten av Henrik Langes teckningar.

När en äldre man som jag läser boken för jag känslan av att inte vara tillräckligt gammal. Om några år, när jag går i min andra barndom, kommer jag säkert att gilla den bättre eftersom det finns mycket i hårdrockarnas gemenskap som tilltalar barnasinnet.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22