HÅPAS DU TRIFS BRA I FENGELSET

Apr 1st, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till Håpas du trifs bra i fengelsetAv Susanna Alakoski
Albert Bonniers Förlag 2010

I Svinalängorna från 2006 öppnade Susanna Alakoski med full kraft den dörr som då ganska länge varit stängd i modern svensk litteratur mot detaljerade, vardagsnära skildringar av förnedring och kärlek hos välfärdssamhällets fattigaste och mest marginaliserade människor.

Nu fortsätter hon, lika energiskt och övertygande, med att framställa bilder av vad det kan innebära att leva som nära anhörig till en person som missbrukar sprit, piller och ibland även mänskliga relationer.

I sin senaste roman låter Alakoski en kvinnlig socialarbetare, Anni, beskriva sin livslånga brottning med följderna av storebrodern Salmis upprepade fyllor, fängelsevistelser och misslyckanden att komma till rätta med problemen. Berättelsen kränger av raseri, både över det som Salmi gör mot henne och det som samhället gjort för att stöta ut och hålla ifrån sig Salmi ända sedan han placerades i obsklass i skolan. Men den bottnar i kärlek till Salmi och en malande fråga om Anni ska våga tro på att han verkligen förmår ändra sitt sätt att leva.

På kärlekens konto får man väl skriva Annis idealisering av broderns alla kuvade talanger, liksom den ibland något plakatartade samhällskritiken och den nästan krampaktiga viljan att hitta på nya ord för känslor och situationer som en polerade standardsvenska inte tycks vilja kännas vid.

Det här är en roman att läsa med hjärtat i halsgropen, och med öppna ögon för de utslagningsmekanismer som hela tiden pågår. Susanna Alakoski är kanske den svenska författare som hittills bäst omsatt det som brukar kallas en postkolonial problematik i engelsk- och franskspråkig litteratur genom att lyfta fram barnen till efterkrigstidens finländska arbetskraftsinvandrare i ett inte alltid lika ombonat folkhem.

PÄR ALEXANDERSSON

Susanna Alakoski. Foto Sara Mac Key

Susanna Alakoski. Foto Sara Mac Key

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22