HANTERINGEN AV ODÖDA

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av John Ajvide Lindqvist
Ordfront 2005

Efter Låt den rätte komma in, vampyrromanen om Blackeberg, kommer Lindqvist med en ny bok om övernaturliga och omöjliga ting. Han har sagt att hans enda uppgift här i världen är att skrämmas och han försöker verkligen göra det. Eller vad sägs om att de döda i Danderyds bårhus vaknat upp, andra avlidna beter sig inte som de bör – och allt detta mitt i det scenario som skräckgenren gärna använder: en värmebölja. Men den här hettan har annat än vanliga följder. Den har skapat ett elektriskt kraftfält över Stockholm. Inget elektriskt går att stänga av.

Tidigare skräckförfattare har arbetat med sitt tema för att föra upp existensiella frågor till ytan, och Lindqvist är inget undantag. Vad händer när en människa dör? I boken vill alla nyväckta döda hem. Är det kanske vad vi alla önskar oss efter döden, en önskan som gjort somliga religioner så livskraftiga?

Historien kretsar kring tre familjer som råkar ut för olika omvälvande händelser. Det är bra skrivet, inkännande och man vill gärna leva (!) med. Ibland skrattar man åt olika elaka roligheter riktade mot samhället och de fenomen som ser som sin uppgift att beskriva samhället, men det känns som om Lindqvist tappat gnistan något efter det häftiga anslaget. Boken har en sens moral: tänk gott och var snäll mot medmänniskorna. Jag tycker mig känna igen det från nån annanstans.

BIRGITTA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22