HANOI GRACELAND

Oct 9th, 2015 | By | Category: 2015-10 okt, Recension

Omslag till Hanoi GracelandAv Lars Thunell
Outdoor Books, 2015
ISBN 978-91-982486-0-9, 312 sidor

Det märks att Thunell har erfarenhet av att skriva för rörliga bilder. Man märker av hans känsla för dramaturgi både i de noveller jag läst av honom (i samlingarna #Älskanoveller 1 och 2) och de ibland riktigt klatschiga formuleringarna kan härröra ur hans erfarenhet som copywriter.

Hanoi Graceland är en roadmovie med inslag av både spänning, äventyr och lite feelgood. Författaren Mathias Hjort sörjer fortfarande sin kvinna Annika, som avled får ett år sedan, men bestämmer sig ändå för att söka en ny kamrat. Via en dejtingsajt på nätet får han kontakt med en dam, Linda, som verkar tillräckligt intressant och de bestämmer träff. Men det tar inte alltför lång tid innan Mathias inser att han gjort ett misstag. Damen ifråga tycks vara labil och börjar uppträda hotfullt mot honom.

Lars ThunellLite ställer jag mig frågan om varför Mattias Hjort, som fått en minor success med sin debutroman, flyr landet för att freda sig mot henne. Det tyder på en konflikträdsla och undfallenhet som inte riktigt finns med i resten av historien. Ändå finns det en underton som gör att man tror på berättelsen, Linda är en stalker av mått och flykt kan vara på sin plats i vissa lägen.

Och flykten fortsätter. Han hamnar först på ön Jersey i Engelska kanaler där han tror sig kunna finna frid, men det visar sig bli helt annorlunda. Han lämnar den brittiska ön och hamnar i Vietnams huvudstad Hanoi där nya upplevelser och nya människor får honom att ifrågasätta sina värderingar och att ifrågasätta sin livsstil. Men hela tiden känner han att någon är ute efter honom. Och frågan finns där hela tiden: flyr han ifrån något eller till något?

Det är en både roande och oroande berättelse Thunell har skapat. Är jakten på en trygg tillvaro det viktigaste i livet och är onda människor helt igenom onda? Men hela tiden ligger dramatikens fokus på hur det ska gå för huvudpersonen. Människorna han möter är i så gott som alla fall gestaltade så att de blir mer än typer som är ditsatta för att fylla en uppgift. Författarens stillsamma humor är välgörande och tillsammans med den sammansatta och spännande historien ser den till att läsaren invaggas i en känsla av hoppfullhet som gör att man mår bra.

BJÖRN ENMAN

 

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22