HANNIBAL

Sep 9th, 2009 | By | Category: 1999-4, Recension

Av Thomas Harris
Hannibal 1999
Översatt av Jan Malmsjö
Forum 1999

Det här är en efterlängtad bok av många som läst (och sett) När lammen tystnar och därmed också jagat rätt på den första romanen där Hannibal Lecter dyker upp – Röda Draken. Nu är det elva år sedan Hannibal the Cannibal visade sig i de tystade lammen och faktum är att det känns som om det varit värt att vänta på den här boken, förtjänstfullt översatt av Malmsjö.

Det är lätt att hålla med Stephen King som menade att Hannibal var den bästa moderna populärromanen sedan Peter Blatty skrev Exorcisten. Fast inte i alla avseenden. Hannibal är mycket välskriven och skönt detaljerad i beskrivningarna av det vackra Italien, där en stor del av boken utspelas.

Däremot var nog både Röda Draken och När lammen tystnar sådana att de gav högre ståpäls. Men det blir makabert så det förslår i de utdragna slutscenerna där både läsaren och FBI-agenten Clarice Starling får uppleva ett mycket oväntat och inte minst kontroversiellt slut.

Man sträckläser gärna de drygt 450 sidorna och lägger ifrån sig boken med en suck av väl- och obehag.

CARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22