HANDEL MED DÖDEN

Apr 23rd, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Handel med dödenAv Simon Kernick
The Business of Dying 2002
Översatt av Jan Risheden
Bra Böcker 2008

Detta är Kernicks debutroman. I hemlandet England har han samtidigt kommit med ytterligare två, men dessa finns inte översatta till svenska vad jag vet. Efter att ha läst Handel med döden är jag mycket intresserad också av dessa och jag behöver tydligen inte vänta så länge – redan i höst kommer En bra dag att dö.

Okej, det finns en del dysterhet i Handel med döden men handlingen kräver nog detta. Ibland motverkas dysterkvisteriet av galghumor som i sin tur putsas upp av den råhet som verkar ha blivit så modern. Den författare som Kernick tycks ha sneglat mot kan vara Ian Rankin. Likheter finns även om de inte är så många.

Simon Kernicks huvudperson är kriminalinspektör Dennis Milne, ovanlig så till vida att han också är yrkesmördare. Den tuffe snuten dödar mot betalning samhällets drägg åt en skummis med egen agenda. Här ställer han emellertid till det för sig. Milne är ute på ett av sina extraknäck – ska ta död på tre knarklangare i London – och gör ett misstag. De tre han dödar är helt oskyldiga medborgare och detta ställer till bekymmer. Men han är samtidigt snut och måste genast ge sig iväg till en annan mordplats där en tonårig prostituerad blivit tagen av daga.

Nå, mördaren får uppdraget att utreda trippelmordet. Han börjar ana att uppdragsgivaren blåst honom på något sätt. Men han sitter i smeten och får order att inte gräva för djupt i den unga horans död. Det märks och hans kolleger inom kåren börjar granska honom.

Varför gör han nu sånt här? Författarens förklaring är att Dennis Milnes bord är späckat med olösta fall. Detta gör honom förvisso frustrerad och det är bland annat därför han börjar ta död på folk åt en skum affärsman.

Simon KernickKernicks intrig är svårbehandlad men författaren klarar av saken riktigt bra och han lyckas få sin antihjälte närmast trovärdig. Gränsen mellan människor i vita eller svarta hattar är oskarp och dimmig. Huvudpersonen Milne är komplicerad som människa. Han anser att samvetskval är jämförbart med en finne i arslet och han har inget emot att döda ”samhällets avskum” men inte sådana som kan räknas som hederligt folk.

Det låter egentligen inte så storslaget när man summerar saken, men Kernick lyckas att med sitt språk (bra översatt av Jan Risheden) förmedla en känsla som gör att man börjar tro på – och nästan sympatisera med – en man som i det stora hela inte är mycket annat än en skitstövel av format.

KARL HJELM

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22