HÄMNDEN ÄR ALDRIG RÄTTVIS

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Leif Silbersky och Olov Svedelid
Sellin 2006

För 29 år sedan påbörjade Silbersky-Svedelid serien om advokat Rosenbaum med boken Sista vittnet. Han var gammal redan då men han är fortfarande med i den 23:e rättegångsdeckaren av författarparet. De båda herrarna – äldre nu men knappast lika gamla som Rosenbaum, åtminstone inte var för sig – är troligen de upphovsmän som klurar ut de mest berg- och dalbaneliknande intrigerna i svensk kriminallitteratur. Här handlar det om en kvinna som blir påkörd av en ångerfull rattfyllerist och får Rosenbaums unga kollega och släkting Rhea Mozer-Enzino som försvarsadvokat.

Boken är en thriller, en deckare och en rättegångsroman på samma gång. Gamle – jo, han också – Perry Mason skulle säkert applådera åt scenerna i rätten, i synnerhet som svenskarna inte kommer med något sent hittat vittne. Rosenbaum lyckas i stället via detektiva instinkter hitta en sambandskedja i till synes skiljaktiga vittnesmål.

En riktigt bra och spännande bok trots att Svedelid gärna använder sig av slangord och invektiv som knappt var gångbara ens på Thor Modéens tid.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22