HÄMNAREN

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Frederick Forsyth
Avenger 2003
Översatt av Lennart Olofsson
Bonniers 2004

Nu har det gått hela 34 år sedan Forsyth kom med dundersuccén Schakalen, så han tyckte väl att det var på tiden att han skrev den på nytt. Nå, det är inte samma bok, men väl samma tema – en mördare som betalats för att fälla sitt byte.

En ung och ganska naiv amerikan vill göra något för mänskligheten och ger sig frivilligt av till det forna Jugoslavien som biståndsarbetare, dock inte för någon känd organisation. Där blir han mördad på ett mycket brutalt sätt. När den saken blir känd rinner hämndlystnaden på hans morfar som är miljonär, bosatt i Kanada och han börjar leta efter någon som är skicklig nog att spåra upp dottersonens banemän och ge igen.

Han hittar en Vietnamveteran som kan passa. Mycket går vägen, men inte allt. Plötsligt förvandlas storyn från ett hämnardrama till något mycket större som hör samman med den internationella terrorismen.

Forsyth har inte legat av sig, vilket kan höra samman med att han gör noggrann research och tar tid på sig mellan böckerna. Visst kan man ibland le åt viss ”thingdropping” men i stort sett sitter man med andan i halsen och läser vidare.

PER MAGNUSSON

   Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22