HÄMNAREN

Apr 22nd, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till HämnarenAv Andy McNab och Robert Rigby
Avenger 2006
Översatt av Gabriel Setterborg
Forum 2008

Det är McNab som står överst på omslaget medan Robert Rigby från Norfolk får nöja sig med mindre och tunnare stil. Fast jag misstänker att han åstadkommit lejonparten i denna den tredje boken om pojksoldaten Jack, 12 år. McNab är en typisk vuxenförfattare medan Hämnaren är avsedd för ungdomar (pojkar?) mellan 12 och 16 år.

Det är en roman med aktualitetsprägel. Storbritannien drabbas av en våg av självmordsattentat, men till skillnad mot vad som inträffat i verkligheten tycks inte de välartade ungdomar som spränger sig själva ha några politiska eller religiösa motiv.

Ben MacintyreAllt börjar på ett hotell i Oxford där huvudpersonerna (Elena och Danny, farfar Fergus och Marcie Deveraux) får kontakt med hackern Black Star som förlorade sin son 11 september och nu söker hämnd genom att rekrytera självmordsbombare.

Säkerhetstjänsten har värvat Elena och ser till att hon blir självmordsbombare åt Black Star. Det verkar som om man nu vet vem fienden är – men är det riktigt så?

Hämnaren har en för ungdomsböcker skräckinjagande men närmast magnifik intrig. Inte så underligt kanske eftersom böckerna om Pojksoldaten hittills hållit hög standard. I England finns redan fjärde boken utgiven. Den heter där Meltdown.

Robert Rigby har varit journalist och musiker. Han har skrivit musik och varit anlitad i studiosammanhang. Så bytte han inriktning och började skriva för TV, radio, film och teater och efter en tid började han själv regissera och skådespela. Hans ungdomspjäser har spelats i Europa, USA och Afrika.

Pseudonymen Andy McNab är en hemlig man. Det finns inga bilder på honom (vad jag vet), men han ska vara född den 28 december 1959 och var tidigare soldat i det brittiska specialförbandet Special Air Service (SAS) och beskrivit sin tid där i böckerna Bravo två noll (Bravo Two Zero) och Attack: Mitt liv som kommandosoldat.

KARL HJELM

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22