H. C. ANDERSEN OCH DJÄVULENS ADVOKAT

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Olov Svedelid
Forum 2005

Jubilerande sagofarbrorn Andersen har så här 200 år efter sin födelse rosats i alla artiklar jag läst om honom. Nu kommer Olov Svedelid med en bok som ställer allt detta på huvudet.

Inför en medaljutdelning när Andersens 70-årsdag närmar sig blir han kallad till en man som fungerar som Djävulens advokat, den som ska ta reda på om skalden är värdig Danmarks förnämsta utmärkelse. Det blir en lång och hetsande natt där okända sidor av Andersen plockas fram. Och om detta är sanning, om så bara till 50 procent, är det en skrämmande omvärdering. H. C. Andersen framställs som en impotent pedofil med homosexuella böjelser, en förfalskare som till råga på allt begått litterära stölder i stor omfattning.

Svedelid har skrivit en spännande och gripande historia som antingen kommer att ge honom ett minst lika stort pris som Andersen mottar i historiens slut eller också kommer att sätta honom i litteraturens skamvrå.

Romanen tryfferas med sagor som i mångt och mycket liknar dem som den danske berättaren åstadkommit. Aldrig tidigare publicerade, skriver förlaget, lite kryptiskt. Det kan bero på att de är författade av kameleonten Svedelid.

Det är en förbluffande bok, modig och med Olov Svedelids typiska förhållningssätt till historiska miljöer och rättvisekrav. Läs den och rätta mig om jag har fel.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22