H

Feb 22nd, 2015 | By | Category: 2015-02 feb, Recension

Omslag till HAv Åsa Nilsonne
Natur & Kultur, 2015
ISBN 978-91-27-14141-4, inbunden, 224 sidor

”Roman” står det på omslaget. En sorts roman, kanske, men ändå mer en iscensatt populärvetenskaplig föreläsning.

Åsa Nilsonne har skrivit en rad bra deckare, fackböcker och romaner. Hon är väldigt bra på språkbehandling, och det behövs när man som här ska formulera, beskriva, processer i hjärnan.

Boken är skriven i direkt anföring av huvudpersonen, utom sista kapitlet. Huvudpersonen (bra beteckning) är hippocampus, det område i hjärnan som bl a har hand om minnen, och i höstas blev särskilt uppmärksammat genom att Nobelpriset i medicin tilldelades forskare som arbetat med hjärnans orienteringsförmåga, platscellerna i just hippocampus.

Åsa NilsonneDetta är den första bok som skrivits av en del av hjärnan. Vill hippocampus gärna framhålla.

Föremålet för berättelsen är dock hjärnans innehavare, som passande nog får heta H. Han är forskare med inriktning på hippocampus.
Boken följer hans liv under ett dygn då han blir intresserad av en möjlig kärlekspartner. Kortex, frontalloben, där det medvetna tänkandet finns, försöker dock hela tiden få honom att tänka på att han måste skriva färdigt för de är många forskare som arbetar inom fältet. Men hippocampus och amygdala hejar på den eventuella förälskelsen.

Hur det går, om det blir kärlek eller inte, ska jag inte berätta här. Men det känns som om kärleksintrigen bara är ett exempel för att vi ska lära oss lite av hur våra hjärnor fungerar.

När jag läst en bit fick jag (min hippocampus jobbade väl på) en association till en tidig Woody Allen-film, Allt du skulle vilja veta om sex, men varit för skraj att fråga om, där Woody spelar en rädd spermie. Vi får se hur hjärnan jobbar med att fixa kärleksakten, erektionen måste vevas upp, tungan rullas ut… Fast Åsa Nilsonne är väldigt mycket mer sofistikerad och mer vetenskapligt korrekt.

För den som vill veta mer om hur vi fungerar när vi tänker och känner och minns är det en lättläst och informativ bok. Den blir väldigt svår att filmatisera. Och kärlekshistorien är inte ointressant men hamnar lite ur fokus.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22