GUNGBRÄDAN

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

Av Deborah Moggach
Seesaw 1996
Översatt av Ann Björkhem
Forum 2002

I den gamla genrediskussion vad som är kriminallitteratur och inte, hamnar den här romanen åtminstone inte under rubriken ”polisroman”. Här förekommer nämligen inte en enda snut. Brottet anmäls inte ens. Istället fokuseras på de psykologiska, sociala och ekonomiska effekterna av och anledningarna till en kidnappning. Författarinnan redovisar kidnapparnas bevekelsegrunder, likaväl som hon analyserar vad som händer med flickan som bortrövas och hennes familj.

Det har väldigt lite med en klassisk deckare att göra – mord, psykopater, polisprocedurer, explicit samhällskritik – utan är snarare en människoskildring utifrån en omtumlande händelse. Lika gärna som en kidnappning kunde familjen råkat ut för ett oväntat dödsfall, en sjukdom eller allvarlig olyckshändelse.

Familjeskildringen är särskilt trovärdig. Övre medelklassmiljön slås sönder och medlemmarna tvingas ut i en okänd värld av nerklottrade hyreshus, unga graviditeter, narkotikamissbruk, otrohet och religiös förkunnelse. Den moderna egna företagarkvinnan blir hemmafru och den gammaldags patriarken skaffar barn med en 24-åring.

Kidnapparparet är mer problematiskt och här blir beskrivningen ömsom klichéartad, ömsom kvasipsykologisk och bara ömsom riktigt intressant. Författarinnans oväntade grepp att vända rollerna på avigan och låta kvinnan vara den drivande och mannen den omhändertagande, hjälper dock upp skildringen från total slagsida.

Romanen är tveklöst som bäst när den befinner sig i ett konkret detaljmyller hämtat från London och dess chica judiska förortsmiljöer, och lika tveklöst sämst i de korta men regelbundna halvpoetiska utbrotten där symbolik rörs ihop med halvdana inre monologer. Deborah Meggachi ska dessutom ha en eloge för ett slut som lyckas vara tillfredsställande utan att vara framkrystat lyckligt.

KALLE LIND  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22