GULDKOMPASSEN – DEN MÖRKA MATERIAN

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Recension

Av Philip Pullman
Northern Lights/The Golden Compass 1995
Översatt av Olle Sahlin
Legenda 1997

När jag började läsa denna bok, som fått Englands förnämsta barnbokspris, var jag ganska avvaktande. Det är en historisk äventyrsroman som utspelar sig i en värld parallell till vår, med en elvaårig flicka som huvudperson. Och dessutom: den första i en trilogi.

Men efter några kapitel var jag förlorad, sträckläste till slutet och väntar nu på de kommande delarna.

Barnbok? Nej! Säkert kan elvaåringar läsa den med behållning och glädje, men som all god litteratur (som inte förutsätter egna kunskaper eller upplevelser för att rätt förstås) så kan den läsas av alla. Det är en berättelse som griper tag, det finns godhet och ondska, men den är inte entydig. Även de goda gör ont, också de som vi upplever som onda vill gott.

Det finns inom fantasy och sf många skildringar av parallella världar. Och det finns ju en rad böcker som tar upp teman om vad som hänt om historien utvecklats annorlunda, om t.ex. Hitler vunnit andra världskriget. I den här berättelsen är världen styrd av teologer, och all forskning inordnad i detta. Ändå blir det inte stor skillnad…

Läs den, gärna för barnen, men läs den om du det minsta lockas av hur en hjälte (hjältinna i detta fall) klarar sig mot en hel värld, både i 1800-talets England, i den isiga Norden, bland akademiker, zigenare, järnbjörnar, häxor och demoner.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22