GULDKOMPASSEN

Feb 14th, 2008 | By | Category: 2001-2, Recension

Av Philip Pullman
The Golden Compass 1995
Översatt av Olle Sahlin
Omslagsillustration: Eric Rohman
Legenda – Natur och Kultur 1998

Det här är första del en av tre i serien Den mörka materian. Boken handlar om elvaåriga Lyra Belacqua som bor i ett parallellt Oxford i en parallell värld. Hon har en speciell talang: hon kan avläsa sin alethiometer, en kompassliknande tingest som kan svara på vilken fråga som helst. Det kommer väl till pass när hon skall rädda en mängd barn från grymma experiment på en forskningsstation nära Nordpolen. På sikt skall hon också, det inser man snart, rädda världen.

Boken kryllar av makabra detaljer och kittlande idéer. I Lyras värld är hela Europa katolskt. Riket Lappland styrs av häxor. I norrskenet kan man skymta en stad som tillhör en annan värld. Varje människa har en daimon, ett genius i djurhamn som följer dig vart du går, och det Lyra skall rädda sig själv och sina kamrater ifrån är att få denna del av jaget bortskuren i vetenskapens namn.

Ibland skenar fantasin iväg. Pansarbjörnen Iorek, den försupne talande isbjörnen vars själ sitter i hans rustning, är knappast trovärdig. Och som vuxen läsare reagerar man över den totala bristen på psykologiskt djup hos varje person i boken. Men en yngre, äventyrslysten läsare skulle troligen inte lida av det utan njuta storligen av Guldkompassen .

KAROLINA BJÄLLERSTEDT MICKOS

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22