GULDKALVEN

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Helene Tursten
Alfabeta/Anamma 2004

Irene Huss, kriminalinspektör, och Tommy Persson kallas till en villa vid Askimviken. Huset hade kostat en förmögenhet, men är en brottsplats. Kjell B:son Ceder hade blivit skjuten med två skott i huvudet.

Sanna Kraeger-Ceder hade funnit honom efter att ha varit hos sin syster Tove Fenton över natten – en ”tjej-snack-kväll”. Kjell B:son Ceder, hennes man, ägde en hotellkedja och antogs ha en betydande förmögenhet. Motivet till mordet föreföll svårförståeligt, paret hade bara varit gifta i två år och allt tycktes väl, dock bodde på varsitt håll, hon i villan, och han i en lägenhet i Göteborg. De hade en son, Ludde, som bodde hos Sanna, han skulle växa upp i naturen önskade hon, inte som ett asfaltbarn. Irene och Tommy som kämpat tillsammans i många år får en hård nöt att knäcka när två män hittas, skjutna på samma sätt som B:son Ceder. Två skott i huvudet – rena avrättningen!

Att det handlar om ekonomiska brott stod helt klart, men i vilken omfattning och storleksordning? Bonetti, som tillhört gänget hade spårlöst försvunnit med pengar från ett IT-företag hade det sagts. IT, som ju fick sitt uppsving på 80-talet och föll efter bubblan brast 2000 och drog många med sig. Kommer så Cosa Nostra in i bilden kan vad som helst ske, och gör det.

Helene har lyckats skapa en långkörare i spänning. Hennes språk är det som tilltalar mig, det personliga med familjen, Kristers mat skulle jag gärna ta del av och tvillingarna och Sammy gick jag gärna på en promenad med.

MARGARETA MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22