GULD I BLODET

Aug 3rd, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Guld i blodetAv Mikael Paasikivi
Högspänningsförlaget 2010

När man läser nyutkomna böcker är det ofta med en viss skepsis man öppnar dem som getts ut på eget förlag, särskilt om det är en debutant. Ibland kommer dock farhågorna på skam, och man undrar varför inte denna bok kommit via ett förlag med större marknadsföringsmuskler.

Så även denna gång. Denna debut har en hel del likheter med huvudströmningarna i de senaste årens utgivning: parallellhandlingar mellan dåtid och nutid, ett litet poliskollektiv, händelser som först ser ut som olyckor, och vi får följa gärningsmannens handlingar utan att veta vem det är.

Mikael PaasikiviHär är det Åland 1854 och 2007. Det äldsta årtalet spelar en viktig roll för det var då som Ryssland var i krig med Frankrike och England och höll på att bygga norra Europas största fästning på Åland, Bomarsund. Läsarna får vara med om delar av det slaget. Som det står på bokens omslag: Vilar det en förbannelse från bomarsunds-tiden över den lilla åländska familjen?

Det verkar så. Mamma hittas drunknad, pappa skadas svårt i en bilolycka och dör sedan mystiskt på intensivvården. Eftersom det är en trafikolycka blir det trafikavdelningens chef kommissarie Ulla Johansson med personal som efter ett tag inser att det är mord det handlar om.

De löser (förstås) uppgiften men hamnar i riktiga action-avsnitt.

Detta är mindre en deckare/polisroman utan har mer inslag av thriller. Läsaren förstår ganska snart vem gärningsmannen kan vara, och förstår också vilket guld det handlar om. Språket löper lätt och det är inte för mycket språkliga älsklingar som fått vara kvar, något som annars är det ena stora felet med egen utgivning.

Det andra felet är problem med marknadsföringen; det gäller ju inte bara att skriva utan också att nå ut. Säkert når denna berättelse många ålänningar, men med tanke på de många besökande turisterna och historieintresserade läsare så kan man hoppas att den når fler.

Den skulle nog också kunna vara underlag till en tv-deckare i en miljö som inte använts särskilt mycket. Välgjorda tv-program om Bomarsundsslaget finns.

Författaren/förlaget lovar att hjältinnan återkommer i fler böcker. Jag ser det som ett löfte, inget hot.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22