GUDRUNS RASERI

May 7th, 2013 | By | Category: 2013-05 maj, Recension

Omslag till Gudruns raseriAv Björn Öijer
Recito förlag 2013
ISBN 978-91-7517-352-8, danskt band, 252 sidor

Kriminalroman står det på omslaget. Visst handlar det mycket om brott: olaga hot, svart arbetskraft, inbrott och bortförande av hund, misshandel och mord/dråp. Plus lite omoraliskt som utomäktenskapliga förbindelser.

Men ändå; det handlar mer om hur små händelser, och mellanmänskliga tillkortakommanden, kan utvecklas och eskalera så att de enskilda tappar all kontroll. Det skulle passa bra som klassiskt grekiskt ödesdrama, men utspelar sig december 2004 och januari 2005 i trakterna av Ljungby i Småland. Huvudpersoner är två män  med problem: den pensionerade journalisten, skild och huvudsaklig vårdnadshavare av exhustruns hund, bosatt i Stockholm men mestadels boende i sommartorpet. Den andre Björn Öijermarkägare, murare och byggentreprenör, med äldre psykiskt svag hustru. De båda möts när stockholmaren finner sin vanliga stig blockerad och stängd för promenad, granplantering. Men allemansrätten då?

Det blir konfrontation och polisanmälan, och läget allt mer låst.

Alltså inte mycket till kriminalgåta, bara den vanliga gåtan hur dumma vi människor kan vara. Och därmed farliga, för vi förstår givetvis att detta inte kan sluta bra. Titeln syftar förstås på den svåra stormen Gudrun, och Gudrun får huvudrollen i den storslagna finalen.

Spänningen här handlar om att läsaren vill veta hur finalen ska bli. Att det går åt helvete kan man snart räkna med, men det är de olika personernas, särskild den lätt missanpassade stockholmarens, inre liv som är i fokus.

Detta är författarens tredje bok efter  två självbiografiska romaner. Men han är ingen nybörjare som skribent utan har ett långt liv som journalist. Och undrar ni över namnet så visst, Bruno K är hans bror.

LEIF-RUNE STRANDELL

 

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22