GUD SOM HAVER

Aug 11th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Gud som haver

Av Ingrid Elfberg
Kabusa Böcker 2009

Huvudpersonen Eva Seger är mammaledig med sin dotter och tvåårige son Sebastian. För en stund har hon inte uppsikt över sin son. Sebastian blir bortförd och skändad . Pojken hittas senare av sin förskollärare Mattias, som blir den huvudmisstänkte och sedan döms för brottet till ett sexårigt fängelsestraff.

Eva får ett brev från Mattias där han bedyrar sin oskuld. Brevet skapar mer kakofoni hos Evas släktingar än hos henne. Hon börjar fundera över om Mattias kan vara oskyldig.

Hon berättar om sina funderingar för släkt, vänner och polis som bedömer henne som hysterisk. Ingen finner några svagheter i polisutredningen och inga bevis finns överhuvudtaget om att det skulle vara en annan brottsling än Mattias.

Gud som haver är en av de bästa spänningsromaner jag läst på länge. Och boken måste, utan svårigheter och diskussion bland jurydeltagarna, utses till årets bästa debut inom svensk spänningslitteratur. Elfberg lyckas hålla samman historien till allra största delen. Det finns en trovärdighet kring det hon skildrar. Men främst skiljer hon sig bland den stora mängden kriminalförfattare genom att ha lyckats skapa ett par profiler som känns äkta och levande och inte endast som kulisser som hos de flesta av hennes kolleger, även bland storsäljarna. Miljöskildringen har en del att önska men Ingrid Elfbergs bok söker sig till den mentala delen hos oss människor. Moderskärleken som försätter berg. Rädslan och fegheten bland Evas närmaste att inte våga se annat än det som är beslutat. Att våga tänka annorlunda än rådande åsikter eller den så kallade majoritetens tyckanden.

Det slår mig att Elfberg påminner om Inger Frimansson. Och det menar jag är ett mycket gott betyg. Här finns inga kommissarier som är dagen efter, ser  lite sjaskiga ut, tycker att det är något fel på samhällsordningen och lyssnar på klassisk musik samtidigt som de löser mordgåtorna.

Ingrid Elfberg skriver spänstigt, rakt och enkelt och stundtals med små roliga bilder. Jag önskar henne lycka till i fortsättningen, men råder henne att inte gå på förlagens önskan om en ny bok varje år. Ta den tid det tager att skriva en roman. Resultatet blir därefter.

Undrar hur länge det dröjer innan de större förlagen norpar henne från Kabusa Böcker?

LENNART HÖGMAN

Ingrid Elfberg. Foto: Jenny Segerfelt

Ingrid Elfberg. Foto: Jenny Segerfelt

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22