GUD HJÄLPE BARNET

Nov 5th, 2016 | By | Category: 2016-11 nov, Recension

Omslag till Gud hjälpe barnetAv Toni Morrison
God Help the Child, 2015
Översatt av Helena Hansson
Forum, 2016
ISBN 978-91-37-14903-5, 190 sidor

Gud hjälpe barnet är Nobelpristagaren Toni Morrisons elfte roman och den första som utspelar sig i samtiden.

Protagonist är 23-åriga Bride (namnet betyder ”brud”) som arbetar som chef i kosmetikabranschen och hon är mycket mörkhyad. För att accentuera detta och utmana reaktionerna är hon alltid klädd i vitt, som en brud. En gång i världen döptes hon till det lantliga namnet Lula Anne men nu, när hon växt upp till en skönhet, är detta namn överspelat. Men hon har svårt att komma över att hennes blåsvarta hud gjorde att henne betydligt ljusare mor hade svårt att älska henne. Konventionen, även i det svarta samhället, sade att människor med ljusast hy behandlades bäst. Hon försökte få moderns uppmärksamhet genom att som mycket ung anklaga en lärarinna för sexuella övergrepp, något som ledde till att kvinnan dömdes till fängelse. Men nu är detta straff avtjänat, något som leder till turbulens i Brides inre.

Hon lever tillsammans med en man som heter Brooker och hennes känslor smittar av sig på honom och får honom att minnas sorgen efter sin storebror som mördats av en pedofil. Minnet ger honom panik och han lämnar brådstörtat Bride.

Morrisons tema är att barndomens sorger och förtvivlan är något man måste frigöra sig ifrån. Våldet, även det sexuella, beskrivs på ett närmast kliniskt och osentimentalt sätt, liksom beskrivningen av svarta mäns kamp för att bevara sin manlighet. Hon väjer inte för de starkaste av känslor, resonerar kring moderna påfund och om hur ekonomiska förhållanden påverkar förtryck och rasism mot utsatta folkgrupper. Ändå finns hela tiden ett mått av humor i texten.

Morrison läser livet i USA utifrån hennes egna 84-åriga erfarenhet av afroamerikansk tillvaro. Detta beskrivs genom olika personers skilda perspektiv i en text som är tät och symbolfylld.

Toni Morrison föddes 1931 som Chloe Anthony Wofford i Ohio som det andra av fyra barn i en arbetarfamilj. Hon gjorde karriär som lärare vid universiteten Texas Southern, Howard och Yale och som professor vid Princeton University och har arbetat som förlagsredaktör vid Random House, som kritiker och föreläsare med afroamerikansk litteratur som specialitet. Som romanförfattare debuterade hon 1970. Sedan 1981 är hon medlem i American Academy of Arts and Letters och har tilldelats en rad litterära utmärkelser, bland annat Pulitzerpriset 1988 och Nobelpriset i litteratur 1993.NINNI C. LARSSON

Toni Morrison

Toni Morrison. Foto Michael Lionstar

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22