GUD ÄLSKAR ATT FÄRDAS I EN ROSA CADILLAC

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Birger Schlaug
Fischer & Co 2006

Birger Schlaug kopplar på något sätt ihop sig själv med Elvis Presley i Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac. I romanform berättar han om Elvis liv, från de första hårda åren tills han fick sitt genombrott och blev superstjärna. Sedan kom det tragiska slutet.

Författaren håller upp en tidsspegel och skildrar USA:s dramatiska utveckling från 1950-talet och framåt, i en Södern som är fyllt av hat, där svart är svart och vitt är vitt. I Memphis spelar B.B. King och Ike Turner blues och Willie Mae Thornton sjunger Hound Dog och Lloyd Price vrålar Lawdy Miss Clawdy. Men Elvis är vit och den oskrivna regeln säger att då ska man hålla sig till Vera Lynn, Doris Day och Perry Como. Han har det svårt – han älskar ju de svartas musik.

Birger Schlaug är född 1949 och uppvuxen i Stockholm. Efter arbete i familjeföretaget och universitetsstudier flyttade han som en del i Gröna Vågen till Vingåker 1971. Där levde han till viss del på självhushållning, frilansade som skribent och arbetade som meteorologisk observatör för SMHI. Birger Schlaug var 1981 med om att grunda Miljöpartiet och var partiets språkrör 1985-88 samt 1992-2000, men är inte längre formellt medlem i partiet.

PER MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22