GRYMHETEN

Aug 12th, 2017 | By | Category: 2017-08 aug, Recension

Omslag till GrymhetenAv Scott Bergstrom
The Cruelty, 2017
Översatt av Carina Jansson
B. Wahlströms, 2017
ISBN 978-91-79996-9, 425 sidor

När 17-åriga, aningen överviktiga diplomatdottern Gwendolyn Blooms far kidnappas och den amerikanska regeringen tycks ovillig att hjälpa till skaffar sig tösen en ny identitet och ger sig ut på jakt. Den enda ledtråd hon har är namnet på en palestinsk informatör som bor i Europa. Här blir boken en grym roadtrip genom Paris slum, skumma nattklubbar i Berlin till Tjeckien där hon infiltrerar Prags crème de la crème inom gangstervärlden och för att klara livhanken i en omgivning fylld av skurkar, spioner och lönnmördare inser hon att hon måste bli lika förhärdad som de människor hon vill åt.

Scott BergstromDet är action så det svider i skinnet och flickan har så många drag av Lisbeth Salander att familjen Larsson kan börja förbereda en ny stämning. Scott Bergstroms sätt att skriva påminner lite grand om den gamle sällen Mickey Spillane i kombination med Robert Ludlum. Den sammansmältningen blev tydligen oemotståndlig för den amerikanske film-, TV- och datorspelsproducenten Jerry Bruckheimer som köpt optionen att göra film av Grymheten. Och han är bra på att göra uppmärksammade rullar, Vad sägs om Pirates of the Caribbean, Top Gun och Beverly Hills Cop för att nämna några?

Likhet med Salander, ja, med det finns skillnader också. Stieg Larsson gjorde sin ikoniska gestalt till en mänsklig varelse, en storslagen personlighet. I jämförelse är Gwendolyn Blooms blek trots alla ord om hennes förmåga att vara livsfarlig rebell med rödfärgat Pippi Långstrump-hår.

Nu har jag klagat färdigt. Det är en spännande historia Bergstrom åstadkommit. Märkligt nog gav han ut den på eget förlag till att börja med men den hajpades på bokmässan i Frankfurt så pass att den internationella försäljningen snart nått tjoget länder.

Scott Bergstrom bor i Colorado med hustru och två döttrar. Innan han blev succéförfattare jobbade han som reklamman ”med allt från pizza till demokrati”. Han är också fotograf och gillar att resa. Men för tillfället är han upptagen med att färdigställa uppföljare till Grymheten, en roman med arbetsnamnet The Greed (Girigheten).

GUGGE HEDLUND

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22