GRUNDLÄGGANDE KRIMINALTEKNIK Andra upplagan

Aug 31st, 2013 | By | Category: 2013-08 aug, Recension

slag till Grundläggande kriminalteknikAv Thomas Kupper och Jan Olsson
Jure Förlag 2013
ISBN 978-91-7223-522-9, 379 sid

Baksidestexten påpekar att detta är en unik bok och om det måste man hålla med. Jag kan tänka mig att den har tre distinkta målgrupper – först och främst är den en lärobok avsedd för poliser som ska utreda brott. I andra hand borde den vara intressant för brottslingar som vill lära sig hur man kan undgå att lämna spår efter sig (svårt, men dock). Den tredje kategorin borde vara den ständigt ökande kategorin kriminalförfattare som här får lära sig undvika felaktigheter i sin beskrivning av polisarbete.

Jag önskar att boken funnits tillgänglig när jag var aktiv som författare av polisromaner. Då fick jag nöja mig med äldre böcker som Handbok i brottsplatsundersökning från 1949 av Otto Wendel och Arne Svensson, den norska Kriminalteknisk håndbok utgiven 1970 och liksledes norske Johan Chr. Giertsens Rettsmedisin från 1978.

De båda författarna har åstadkommit en både övergripande och detaljerad genomgång ämnet kriminalteknik ur svensk synvinkel och med hänsyn tagen till vårt lands lagstiftning. Här får man lära sig vad förste polisen på en brottsplats bör göra och inte göra, hur avspärrningar görs och protokoll upprättas. Det hela är mycket pedagogiskt upplagt och det är lätt för läsaren att begripa att populära TV-program som CSI inte bör tas på blodigt allvar.

Kriminalteknik har också fått en allt större betydelse inom rättsväsendet. I domstolar räknas handfasta bevis som fingeravtryck, DNA, fibrer och andra spår som viktiga när en dom ska avkunnas.

Boken är dessutom en handledning i hur man fotograferar och hur man använder bildbehandlingsprogram som Photoshop. Faktiskt mer begripligt än Photoshops egen manual.

Författarna har lång erfarenhet av polisarbete i allmänhet och kriminalteknik i synnerhet.

Thomas KupperThomas Kupper (bilden tv) har arbetat som kriminalteknisk fotograf under närmare 40 år. Han har arbetat vid tekniska rotelns i Uppsala, Rikspolisstyrelsens Nationella Fingeravtrycksavdelning, NFA, och drygt 24 år vid Polishögskolan. Han har även arbetat vid polisutbildningen vid Växjö universitet och har erfarenhet från kriminaltekniskt arbete i Mellanöstern, Serbien, Montenegro och Estland. Kupper har även producerat utbildningsfilmer och informationsmaterial.

Jan OlssonJan Olsson (bild th) har varit polis i drygt 45 år, har arbetat som kriminaltekniker i över 25 år och har varit förundersökningsledare. Han har utlandserfarenhet från kriminaltekniskt arbete ibland annat Serbien, Litauen, Montenegro och Palestina. På senare år har Olsson arbetat vid Polishögskolan i Stockholm och under sju år som ämnesansvarig lärare i kriminalteknik vid polisutbildningen vid Växjö universitet.

Det är alltså ett par herrar som vet vad de talar om och deras lärobok är fylld av väl uttänkta illustrationer till de många ämnen som avhandlas.

KJELL E. GENBERG

 

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22