GRÖNT TE

Jan 15th, 2008 | By | Category: 2001-3, Recension

Av Joseph Sheridan Le Fanu
Illustrerad av Nicolas Krizan
Med efterord av Sven Chrisler Swahn
Green Tea, 1869
Översättning av Erik Magnus Eriksson
Aleph bokförlag, 2000

Grönt te ar en novell, men så pass lång att den gör sig bra i en egen liten volym. Detta tycks vara första gången den utges i svensk översättning. Alltså har en stor brist äntligen rättas till, då den är en av de förnämsta berättelserna av en av tidernas förnämsta rysarberättare.
Irländaren J. S. Le Fanu (1814-1873) var författare och tidningsman, och hans jagberättare i Grönt te är Dr. Martin Hesselius som brukar anföras som litteraturens första renodlade ”ockulta detektiv”. En engelsk landsortspräst ber Hesselius om hjälp; han förföljs allt intensivare av en för alla andra osynlig och ohörbar, ondsint liten apa. Någon särskild synd som kan förklara hemsökelsen har prästen inte begått, det enda han kan komma på är att han har inmundigat en myckenhet grönt te som stimulantia.
Novellen börjar lugnt och nästan torrt men blir efterhand allt obehagligare; den visar få ålderstecken för att vara över 130 år gammal (först tryckt 1869 i Charles Dickens tidskrift All the Year Round, därefter i bokform i Le Fanus mest berömda novellsamling In a Glass Darkly, 1872). Översättningen skäms inte för sig, de svartvita illustrationerna är lyckade (och omslaget raffinerat), och Sven-Christer Swahns efterord är matnyttigt och lagom långt. En liten läckerbit!

ANNIKA JOHANSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22