GRÄSHOPPAN

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Barbara Vine |pseud för Ruth Rendell]
The Grasshopper 2000
Översatt av Ylva Stålmarck
Wahlström & Widstrand 2000

När Ruth Rendell skriver som Barbara Vine blir det psykologiska thrillers sammansatta på ett mycket fascinerande sätt. Det är en tjock bok – hela 441 sidor – men när man njutit sig igenom dem blir det med viss abstinens man fäller samman pärmarna.

Den kvinnliga huvudpersonen Clodagh är elektriker och cirka 30 år gammal, belåten med man och arbete trots att hennes egen bakgrund har sina mörka skuggor. Sedan tonåren har hon varit passionerad klättrare och när hon en gång i sällskap med vännen Daniel klättrade upp i en kraftledningsstolpe gick det illa. Detta tynger hennes samvete men när hon kommer till London träffar hon folk som delar hennes klättringsiver. De håller till på taken i den engelska huvudstaden och en natt ser någonting genom ett fönster.

Romanen är en kärlekshistoria lika väl som en thriller. Clodagh bearbetar sina egna känslor och jag tror knappast att jag avslöjar för mycket med att meddela att hon till sist finner en plats i tillvaron. Det finns mycket mörker i romanen, men trots detta utstrålar den hopp.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22