GRÄNSTRAKTER

Feb 14th, 2008 | By | Category: 2001-2, Recension

Av Kenneth Hedenström
Oscar 2000

I Kenneth Hedenströms debut som kriminalförfattare hamnar vi på Karolinska sjukhuset i Solna där professorerna Rolf modig och Marie Jernström uppfunnit en apparat som förändrar nervcellers signalstyrka. För denna bedrift, som förbättrar syn-, hörsel- och talförmåga har de fått Nobelpriset.

Men Virtugen, som metoden kallas, kan också modifieras och därvid skapa våldsam aggressivitet. I väntan på Nobelfesten upptäcker de att någon varit inne i deras dator. Både hård- och mjukvara stjäls och tjuven drar sig inte heller för att mörda.

Det har blivit en i många stycken intressant roman, men man märker författarens besvär att hålla sig inom den kriminalform han valt. Uttrycket ”kill your darlings” har han tydligen aldrig hört talas om. I vissa partier är texten stillastående och det är också mest där man märker hur osannolik berättelsen egentligen är. Fast det tar sig då och då utan att bli någon riktig nagelbitare.

Uppsåtet är emellertid gott. Hedenström vill påvisa krafterna bakom det starkt ökande våldet i samhället och hans språk är det inget fel på.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22