GRÄNSLÖSA

Feb 4th, 2017 | By | Category: 2017-02 feb, Recension

Omslag tillGränslösaAv Carolina Neurath
Piratförlaget, 2017
ISBN 9789164205032, inbunden, 285 sidor

Först av allt. Det är en sympatisk längd på denna bok. Runt 300 sidor tycker jag är ett utmärkt format. Det är sällan en historia räcker till fler sidor. Och ändå finns här några parallella intriger.

Neurath kom förra året ut med Fartblinda och mutade därmed in området finansdeckare. Även om hon inte var först så rönte hon mer uppmärksamhet än de flesta. Själv är hon nämligen välkänd ekonomijournalist på Svenska Dagbladet och har mottagit både Stora Journalistpriset och Guldspaden. Man får därmed anta att hon vet vad hon skriver om. Skriv där du står är ju ett av de vanligaste tips en blivande romanförfattare får.

Förmår hon då utnyttja sina kunskaper. Nja, sådär. Hon skriver mest om självklarheter, ingenting revolutionerande. Persongestaltningarna är ganska platta och kriminalhistorien är hyggligt spännande, men ändå förutsägbar. Det finns en viss naivitet i berättarspråket, alltför lite lämnas till läsarens fantasi.

Lånebolaget Kritan vinner ett fint pris för sitt entrepenörskap. De lånar ut pengar till människor som egentligen inte har råd att betala tillbaka. Företagets två ägare VD:n Gustaf och hans kompanjon Pierre arbetar mycket cyniskt. När Gustaf blir kidnappad kommer mycket upp till ytan. Ekonomijournalisten Beatrice gräver i Kritans arbetssätt och metoder, men blir själv hotad. Vem är vän och vem är fiende? Vad är sant och är allt bara ett spel?

Kan författarskapet då förbättras, finns där en potential? Jovisst är det så. Läsaren måste få mer utrymme för sin egen fantasi, författaren verkar lite försiktig i överkant. Låt de onda bli lite ondare, men helst utan att skriva det – låt karaktärerna själva visa det i ord och handling. Ge oss lite mer detaljer från styrelserummen med fler intriger och dolkstötar i ryggen, och kanske också en gnutta humor.

NISSE SCHERMANN

Carolina Neurath

Carolina Neurath. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22