GRÄNSEN ÄR NÅDD

Jan 6th, 2016 | By | Category: 2016-01 jan, Recension

Omslag till Gränsen är nåddAv Anne-Kristin Føsker
Calidris Förlag, 2015
ISBN 978-91-637-9893-1, 284 sidor

Natt efter natt smugglar de två norska poliskonstaplarna Leif Kristian Føsker och Henrik Olsen över 300 judar och andra flyktingar i polisministerns bil över gränsen till Sverige, något de kan göra eftersom arbetar nära polisledningen och anses vara pålitliga tyskvänner.

Anne-Kristin FøskerNu har Leif Kristian Føskers dotter Anne-Kristin skrivit berättelsen om de två vännernas farliga och dramatiska nattliga liv. Det är en rappt skriven och relativt opretentiöst redovisad historia om ett par mäns hjältemod (så uppfattade de inte saken själva) i skuggan av den nazistiska regimen i Norge, med påtvingat umgänge med SS-folk och Quislingar i partiet Nasjonal Samling.

När ockupationsmakten rensade judekvarteren i Oslo i slutet av år 1942 körde Føsker människor över gränsen varje natt. Ofta med hjälp av förfalskade dokument och snodda bensinkuponger. Till sist förstod han att det inte gick att fortsätta längre. Myndigheterna hade börjat få upp ögonen för vad polisministerns chaufför och den tidigare instruktören vid en norsk SS-skola egentligen hade för sig. Han blev tvungen att fly till Sverige, som inte heller var det paradis han hade tänkt sig.

De svenska myndigheterna var rädda för att det skulle bildas norska kotterier och därför infördes mattvång för norrmän på de kaféer där de brukade samlas. Inte heller fick de vistas på den ort de föredrog och dessutom granskades de mycket noga när de sökte arbete och det var inte säkert att de fick arbetstillstånd. Vidare var det tvång på att flyktingar regelbundet anmälde sig hos polisen.

Beskrivningen av de norska förhållandena under den tyska ockupationen är smått deprimerande läsning, trots att norrmännen för det mesta inte behandlades lika hårt som befolkningen i andra nazidomineradeländer.

Tyskland angrep Norge den 9 april 1940. Klockan 19.32 samma kväll tillkännagav officeren och tidigare försvarsministern Vidkun Quisling (1887–1945) i radio att han gripit makten och beordrade ett stopp för mobiliseringen av norska stridsstyrkor. Denna statskupp överrumplade den tyska administration som först tänkt att landet skulle styras genom något av de etablerade norska partierna. Han hade 1933 grundat partiet Nasjonal Samling som politisk med tiden närmade sig den tyska nationalsocialismen och fick stöd av Adolf Hitler som tog emot honom vid mer än ett tillfälle. 1942 utsågs Quisling tillministerpresident, en titel som han behöll fram till krigsslutet den 8 maj 1945. Efter den tyska kapitulationen dömdes han till döden för landsförräderi och mord (men också för stöld och häleri), en dom som överklagades men fastställdes. Avrättningen skedde med arkebuseringspluton i Akershus klockan 02.45 den 24 oktober.

Nu kunde det norska kungahuset återkomma från exilen i Storbritannien. I Sverige hade Leif gift sig och makarna flyttade till Oslo där Leif återgick till arbetet inom polisen. Nu som trafikpolis. Hans far Lars hade svårigheter med att göra sig fri från stämpeln som medlöpare. Han hade gått med i Nasjonal Samling för att inte bli av med jobbet. Han utreddes noga men bestraffades aldrig. Henrik Olsen återgick också till arbetet som norsk polisman.

Ryktena gick om Leif Føskers bedrifter under kriget och en bokförläggare hörde på 70-talet av sig om en utgivning av hans biografi. Texten visade sig vara alltför heroiserande för Føskers smak och allt lades på is tills dottern Anne-Kristin efter hans död 1995 bestämde sig för att skriva boken Gränsen är nådd för att historien inte skulle glömmas.

Dast har inte fått denna bok den vanliga vägen, utan jag fick den i julklapp. Eftersom jag likt författaren anser den vara en viktig bit information om andra världskriget i Skandinavien, och om enskilda människors insatser för att rädda andra människor undan död och förintelse, ville jag ändå berätta om den.

Føsker skriver chosefritt, rakt och relaterande om händelser vars inneboende egna spänning inte behöver förstärkas. Vissa detaljer är naturligtvis romantiserade och dramatiserade, men tydligen enbart för att ge tydlighet åt tidsandan och människorna.

Anne-Kristin Føsker föddes i Oslo 1952. Hon satt i Sveriges Riksdag 1997–1998 för Folkpartiet Liberalerna och har haft kommunala uppdrag för samma parti.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22