GRÅ SJÄLAR

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Philippe Claudel
Les âmes grises 2003
Översatt av Lisa Andersson Lindberg
Norstedts 2006

1917 dånar första världskrigets strider i östra Frankrike och bara någon mil från fronten hittas en tioårig flicka död vid en sjöstrand. Hon är mördad, strypt, men vem ska bry sig om det när en ännu värre slakt pågår i närheten.

Romanens berättare är polisen i den småstad där den mördade tösen, värdshusvärdens dotter, bodde. Genom den narrativa rösten blir läsaren bekant med människorna där. Somliga är riktigt hyggliga, andra veritabla tölpar. Medan man vänder blad och undrar ”hur ska det gå, hur ska det gå?” får vi oss till livs vad fläskiga herrar stoppar i sig vid värdshusets bord. Claudel ger oss en beskrivning av dessa män som inte står det svenska 70-talets hatbild efter. Eftersom mordets lösning förmenas oss står det klart att detta är en roman om motsättningar mellan klasser och inte en deckare.

Besviken? Jovisst, men det går över. Det är en inträngande text omsorg och kärlek och med tanke på vad som serveras väl beskrivet på bykrogen (charkvaror och inälvsmat) må det förlåtes att man gör en raid mot kylskåpet när sista sidan är läst.

INGER STRANDEBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22