GOOD BAIT

Jun 9th, 2012 | By | Category: 2012-06 juni, Recension

Omslag till Good BaitBy John Harvey
William Heinemann 2012
ISBN 9780434021628 (inb) , 9780434021635 (pocket)

Ännu en gång har John Harvey använt en jazzlåt som titel på en av sina texter. Tidigare har han ju skrivit novellsamlingen Now’s the Time, där alla historier har döpts efter Charlie Parkers melodier. Good Bait är dock av Tadd Dameron.

Vi möter två poliser, en från Cornwall, Cordon, och en i London, Karen Shields. De fall som de fått på sin lott berättas parallellt och det är först mot slutet de knyts ihop. Själva upptäcker de inte kopplingen.

Cordon möter Letitia när hon är 15 år. Hennes mor anmäler henne försvunnen. När mamman hamnar under ett tåg, väcks Cordons intresse på nytt, han  lyckas hitta Leititia, som hållit sig undan frivilligt. Hon gifter sig med en äldre, dominerande man och får en som med honom. Han hotar att hämta sin son.Cordon tar ledigt från polisen och hjälper henne att gömma sig i Frankrike.

John HarveyCordon är den som står för jazzintresset, lyssnar till olika inspelningar av Good Bait och mycket annat.

Shields får hand om mordet på en invandrarpojke från Moldova. Hon lyckas inte få tag i mördaren men trälar på. Hon och hennes grupps arbete ger till slut resultat och det lossnar. Hon är trovärdigt tecknad, inte särskilt jazzintresserad.

En tredje, intressant polis är Frost, dock inte Jack utan Charlie. Han leder en grupp som söker nätverk av brottslingar. Polisen gör ett stort tillslag mot flera olika adresser, många misstänkta åker fast men en av de största skurkarna kommer undan.

Varnad? Bäddat för en fortsättning.

Harvey lyckas berätta de båda historierna utan att jag någon gång tvekar om vilken av de båda som är aktuell. Alltför ofta misslyckas författare med detta.  En av mina absoluta favoriter bland engelsmännen!

BENGT HEURLIN

John Harveys webbplats: http://mellotone.co.uk/

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22