GONE, BABY, GONE

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Dennis Lehane
Gone, Baby, Gone 1998
Översatt av Ulf Gyllenhak
Bonniers 2004

Lehane presenterades på svenska med en av sina allra senaste böcker och nu tycks Bonniers beta av hans bokutgivning baklänges. Det betyder att vi troligen snart får en svensk utgåva av debuten A Drink before the War som kom 1994.

Men det borde inte göra något. Lehane kom in som en något udda författare på parnassen. Han skriver om aktuella samhällsfenomen – en hel del av dessa med brottsanknytning – och har därför klassats som kriminal- eller deckarförfattare, något som jag tycker är lite galet. Han är en samhällsskildrare och det samhälle han skriver om är givetvis USA, ett av de underligare på denna jord.

Här har han greppat ett av de fenomen som verkar vara mer utbrett i Amerikas Förenta Stater än någon annanstans – försvunna barn. Årligen försvinner tusentals och av dessa återfinns bara cirka 10-15 procent.

Gone, Baby, Gone berättar om privatdeckarna Patrick Kenzie och Angela Gennaro i Boston som mycket motvilligt åtar sig att spåra en försvunnen fyraåring. Polisen har redan misslyckats och Kenzies och Gennaros motstånd hänger till del samman med att många av deras bekanta är kriminella. Någon av dem kan ha med saken att göra.

Ur denna ”verklighet” av cynism och förtvivlan har Lehane skapat en berättelse på ett halvt tusental sidor. Det är gripande, hetsigt, våldsamt och sällsynt välskrivet.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22