GÖMT BYTE

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Janet Evanovich
Ten big ones 2004
Översatt av Malle Kanmert Sjölander
Damm 2005

Först stirrar jag förvirrat på bokomslaget. Heter boken Janet Evanovich? I vänster hörna med liten text står der Gömt byte. Jaha. Är det förlagen eller författarna som vill ha större stil på författarnamnet än på boktiteln? Förargad börjar jag läsa och tänker efter två, tre sidor att det här är en bok jag aldrig skulle köpa frivilligt. Sen börjar mungiporna vinklas uppåt och jag är såld. Det är kul att läsa om ett tuff, handlingskraftig, kåt och kapabel kvinna.

Säkert blir det en actionrulle av den här boken vad det lider. Den vill jag inte se för det är språket som är min behållning. Det är rappt och rotigt. Men ordet tillhöll känns inte rätt i meningen: ”Sitt kvar i bilen tills jag pejlat läget, tillhöll jag mormor.” Jag frågade tonårig son om han brukar säga splajdans om t.ex. en flott bil. Han hade aldrig hört ordet.

Framåt småtimmarna har jag läst ut boken. Vad var bäst? Beskrivningen av slummen i en småstad i New Jersey. Medlidandet med de udda och utslagna. Och ett språk som föder bilder och som dessutom doftar. Hur bar hon sig åt att få lukten av en tvål att hänga kvar i luften när boken är slut?

KERSTIN PÅVALL RAGAB  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22