GÖMDA KROPPAR

Dec 18th, 2016 | By | Category: 2016-12 dec, Recension

Omslag till Gömda kropparAv Caroline Kepnes
Hidden bodies, 2015
Översättning Manne Svensson
Forum, 2016
ISBN 978-91-37-14803-8, inbunden, 448 sidor

Jag måste börja med att varna för att läsa denna bok om man inte läst debuten Du som kom förra året. För handlingen hänger intimt samman, så man kan se denna som del 2 av möjligen även tre delar (eller kanske ännu fler).

Alltså är också nu Joe Goldberg huvudperson och det är helt ur hans perspektiv vi följer berättelsen. Han arbetade i New York i en bokhandel och antikvariat och var ständigt på jakt efter kärleken. Denna del börjar med att han tror sig ha funnit den, men inser redan ett par sidor in i boken att han blivit lurad.

Sin vana trogen är han genast inställd på hämnd (och han brukar ta livet av dem som kommer i vägen) och måste därför säga upp sig från jobbet och följa den svekfulla Amy till Los Angeles där hon tydligen hoppas bli skådespelare och filmstjärna.

Joe har den inbitne intellektuelle New Yorkbons nedlåtande syn på de ytliga och framgångsfixerade lokalborna, men så möter han ändå kärleken. Ett problem är förstås att han inte gärna berättar för sin vackra, rika och intelligenta kärlek att han egentligen är i stan för att ta livet av den förra kärleken.

Det finns en massa andra komplikationer i tillvaron också, svartsjuka på tidigare pojkvänner, och ett par mord i förbifarten. Och hela tiden oron för det som hände i förra boken där hans dna kan hittas på ett olämpligt ställe.

Detta är alltså en spännings- och kärleksroman av det ovanligare slaget där läsaren är helt på det klara med att denne huvudperson vill man inte känna närmare, men att det ändå är fascinerande att följa hans liv och verk med känslan hela tiden att det kan sluta illa.

Författaren har ett skarpt öga för kändisvärlden, tv och film. Enligt bokomslaget har hon själv arbetat som kortfilmsregissör, är född i Cape Cod och utbildad på ostkusten men numera bosatt i Los Angeles.

Det är välskrivet, och ett personporträtt som avslöjar hur en samvetslös och egocentrerade person kan fungera. Han har ingen alls förmåga att se sig själv utifrån, och förstår inte varför hans käresta ibland undrar om han har problem. Det syns ju inte…

Så som slutet är misstänker jag att vi får följa honom i en bok till, även om inget sådant avslöjas på hennes webbplats: http://www.carolinekepnes.com.

LEIF-RUNE STRANDELL

Caroline Kepnes

Caroline Kepnes. Foto
Courtney Dowling Pugliese

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22