GÖKENS ROP

Apr 29th, 2014 | By | Category: 2014-04 apr, Recension

Omslag till Gökens ropAv Robert Galbraith (pseud för J K Rowling)
The Cuckoo’s Calling, 2013
Översättning Charlotte Hjukström
Wahlström & Widstrand, 2014
ISBN 978-91-46-22577-5, inb, 498 sidor

Rowling hade ju hoppats på att få sin första deckare bedömd som om den var skriven av en debutant (och man dessutom). Det misslyckades ganska snart, men författarnamnet ska tydligen behållas för de utlovade kommande böckerna med samma huvudperson.
Och det är inte vem som helst: det är den riktige privatdetektivens återkomst i seriös kriminallitteratur.

Cormoran Strike (klart särskiljande namn) är alltså privatdeckare, med ett förflutet som militärpolis där han förutom sina utredningskunskaper också får leva med att ha förlorat ett ben.

När boken börjar så har han också förlorat sin älskade. Hon har lämnat honom och han tvingas nu bo på sitt enkla kontor. Dit kommer den unga Robin som är sekreterare på ett uthyrningsföretag. Hon får jobba en vecka (mer har han inte råd med), men naturligtvis blir det längre, och hon visar sig också besitta goda egenskaper för privatspaning.

Ekonomin är alltså usel, men så kommer en klient. Dennes syster, adoptivsyster, en världskänd fotomodell, har tagit livet av sig och hoppat från sin balkong. Säger alla, inklusive polisen. Men det tror inte brodern och vill nu ha hjälp för att bevisa det. Han är mycket rik, och betalar i förskott.

Så tar utredningen sin början. Mot alla odds blir den framgångsrik (och i slutet börjar klienter ringa till kontoret för att få hjälp).
Det är många olika människoöden vi får möta, men mest lär vi känna de två huvudpersonerna och deras förhållande till varandra.

Det är en intrikat gåta, och läsaren får reda på tillräckligt för att själv kunna vara med och räkna ut vad som har hänt. Sådant är inte alltid möjligt i moderna polisromaner.

Ser alltså fram mot Mr Strikes kommande uppdrag. Trots de nära 500 sidorna kändes berättelsen inte för lång.

LEIF-RUNE STRANDELL

J K Rowling

Robert Galbraith/J K Rowling. Foto Wall to Wall Media Ltd Photographer Andrew Montgomery

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22