GODA OMEN

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Terry Pratchett och Neil Gaiman
Good Omens 1990
Översatt av Peter Lindforss
B. Wahlströms 2000

Detta samarbete utkom i original för tio år sedan, men inte förrän nu får vi se det översatt till svenska. Nå, bättre sent än aldrig, i varje fall när det gäller en bok som är så lätt att älska som den här, en som dessutom känns lika fräsch och aktuell i år som när den var ny. Pratchett är en oförbätterlig ordlekare medan Gaiman är en ren och klar stilist, men deras respektive sätt att skriva ingick ett mycket lyckligt äktenskap, och Peter Lindfons (sedan länge Pratchetts översättare) lyckas överföra det till svenska så väl som man alls kan begära.

Det hela är en apokalyptisk komedi som handlar om hur Antikrist förs till Jorden men blir bortbytt till fel föräldrar på BB. Han växer upp i en alldeles normal familj i den mest idylliska engelska småstad på landet, utan att vare sig himlens eller helvetets ombud påverkar hans utveckling, varför han tvärtemot förväntningarna utvecklar fri vilja. När han fyller elva ska Harmagedon inträffa. Apokalypsens fyra ryttare dyker upp, spådomarna i Agnes Nutters Nyktra och Precisa Profetior går i uppfyllelse (mycket precist), kaos breder ut sig, medan demonen Crowley och ängeln Aziraphale inser att de inte alls vill att världen ska gå under och därför försöker gäcka sina respektive uppdragsgivare.

Situationskomedi, slapstick, språkliga frivolter, skarp samtidssatir, på pricken iakttagna mänskliga beteenden, allvar som aldrig blir tungt, och en religiös överbyggnad som är solitt genomtänkt, intelligent resonerad, och av en art som varken stöter ateister eller troende (envar läsare kan tolka den enligt sin personliga inställning, vilket bara det är värt inträdesbiljetten) – allt detta och mer därtill gör detta till en komisk pärla med tanke bakom. Och en bok som står med på min personliga lista över alla tiders favoritlektyr, eftersom den tål att läsas flera gånger om.

ANNIKA JOHANSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22