GNISTAN SOM TÄNDE ZEPPELINAREN

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Dekius Lack [pseud för Krister Gerhardsson)
Bakhåll 2005

Det är en bra titel på en bok, fast den har inte ett smack att göra med texten mellan pärmarna. På sätt och vis är det en polisroman. Den handlar om poliser, en utredning och lösningen på frågan om varför tjugo svenska män (en av dem kan ensam sjunga Yellow Submarine i stämmor) försvunnit spårlöst.

Men Lack Gerhardsson är tydligen inte ute efter att skriva en kriminalroman. Hans lundapolis Robert Wall (som tidigare förekommit i två böcker) är en kåt och viljelös människa som borde ha avskedats redan innan första romanen om honom skrevs. Det enda han duger till är att i viss mån manipulera sin omgivning och hans syn på kvinnan är precis den som Roks menar att varje man har.

Antihjältar har förekommit många gånger i kriminallitteraturen men då har de varit möjliga att identifiera sig med. Wall är inte en sådan. De enda som kan tänkas känna för honom är de lortiga män som sitter på en parkbänk med kvartingen inom räckhåll. Och det är synd. Författaren är en bra författare, med ett utmärkt språk och berättarteknik.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22