GLUPSK – EN UNDERHÅLLNINGSROMAN

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Elfride Jelinek
Gier. Ein Unterhaltungsroman 2000
Översatt av Aimée Delblanc
Forum 2005

Polisen Kurt Janisch måste alltid få in pengar eftersom han lever dyrt. Sina kvinnoäventyr fixar han lätt genom att hejda damer i bil, ta deras adresser och sedan söka upp dem. Eftersom han är tilldragande är det en utmärkt metod. Men en av dem – den unga Gabi – blir ett bekymmer och han dödar henne. När sedan plastsäcken med hennes lik flyter upp i den förorenade sjön börjar Kurts verkliga besvär.

Gier betyder egentligen lystnad eller begär och det är om sådant romanen egentligen handlar. Precis som akademiledamoten Knut Ahnlund påpekar i sin sågning av Nobelpristagare Jelinek är det här en bok med mycket sex och influenser från underhållningslitteratur och deckare. Fast ändå helt annorlunda: författarens prosa är svårläst, mycket kompakt och snudd på ilsken hela tiden. Sjön där lik dyker upp är en allegori över Jelineks hemland Österrike – ett förgiftat land där hela samhället byggt på lögner.

Det tar tid att lära sig läsa Jelineks text. Kan man förlika sig med hennes version av deckarklichéer och personer som verkar utstansade ur ett kvällstidningsreportage och förlägger alltsammans till ett land som är fyllt av stereotyper kan man också ha nöje av romanen. Men det kräver både vilja och envishet. Gör man det ”och har det rätta sinnelaget” blir man belönad. Annars känner man bara gemenskap med Knut Ahnlund.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22