GLÖM ALLT MEN INTE MIG

Mar 14th, 2021 | By | Category: 2021-03 mars, Recension

Omslag till Glöm allt men inte migAv Philomène Grandin
Albert Bonniers förlag, 2021
ISBN 9789100185695, inbunden, 272 sidor

Boken handlar i första hand om Izzy Young (eg. Israel Goodman Young), som under flera decennier drev Folklore Centrum i en lokal på Wollmar Yxkullsgatan i Stockholm. Han föddes 1928 i en polsk-judisk familj i Bronx i New York och kom att spela en viktig roll för bevarandet av folkmusiktraditionen i USA. 1957 startade han Folklore Center i New York och tillskrivs också upptäckten av Bob Dylan. På centret arrangerades musikkonserter, poesiuppläsningar och föredrag. Många sedermera kända artister och poeter som Allen Ginsburg, Patti Smith, Joan Baez och Tim Buckley uppträdde där under slutet av 50-talet och 60-talet.

Till Sverige kom han 1973. Han startade här ett motsvarande centrum för folkmusik och förutom minikonserter och poesiuppläsningar byggde han upp ett omfattande bibliotek och skivsamling med folkmusik. En del av detta kom senare att införlivas med samlingar i Library of Congress, i Washington.

Philomene Grandin, dotter till Izzy Young, har skrivit ett ömsint och intimt porträtt av sin pappa . Hon växlar mellan bilder från hennes uppväxt på 80-talet och pappans sista och sjukdomspräglade år under senare delen av 2010-talet. Bland det mer spektakulära i boken handlar om när båda rustar sig för Nobelfesten 2016 och litteraturpriset till Bob Dylan. Båda är inbjudna. Pappan för sin roll som vän till och lanseringen av Dylan och dottern som eventuell uppläsare av Dylans tacktal. Förberedelserna inför Nobelfesten artar sig till en tragikkomisk historia, som lyckligtvis kan styras i rätt riktning. En del pikanta eller bisarra inslag kring ett par akademiledamöter får väl dock hänföras till skvallergenren.

På det stora hela är texten välskriven och läsvärd, inte minst för att det handlar om en man som vigt sitt liv åt en behjärtansvärd kulturyttring.

ULF MALMSTRÖM

Izzy Young och Philomène Grandin

Izzy Young och Philomène Grandin. Foto Lars Demiann

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22