GLÖM ALDRIG SARAH

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Chris Mooney
Remembering Sarah 2004
Översatt av P-O Nilsson
Wahlström Widstrand 2005

Snön virvlar. Ungar skrattar och skriker. Mike Sullivan och lilla Sarah är i backen och åker pulka och det är en vanlig vintereftermiddag och det var inte ens meningen att de skulle gå dit. Mike Sullivans helvete börjar när hans sexåriga dotter Sarah aldrig kommer nedför kullen på sin pulka. Mörkret faller och snöfallet tätnar. Sarah är spårlöst borta.

Mike lever fortsättningsvis sin onda dröm, dag som natt. Han accepterar inte att dottern är död (kroppen hittas inte) utan pester sin omgivning med att tala om Sarah i presens och behålla hennes saker. Tala honom till rätta går inte. Tillvaron faller i spillror, ja, den smulas för han ”går inte vidare” som andra berörda gör. Mike är fylld av aggression och envishet och kryper in i sig själv samtidigt som han fungerar någorlunda socialt, utom när en misstänkt pekas ut. Mike tror att någon vet vad som har hänt hans dotter. Han slåss mot tid och minnesbilder; spöken och lögner. Förfärande sanningar vänder upp och ned på allting, det goda och onda byter plats. Romanen är väldigt skickligt byggd.

Chris Mooney har skapat de bästa karaktärerna jag har mött i år i litteraturen. Figurerna vänds ut och in som bländverk. Och motivet, kärlek i ondskans tjänst, kan något verka mer nervkittlande? Helt enkelt strålande!

Ett ödesdrama att sträckläsa.

HELENA SIGANDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22