GLASVERANDAN [en Vera Stanhope-deckare]

Apr 6th, 2014 | By | Category: 2014-04 apr, Recension

Omslag till GlasverandanAv Ann Cleeves
The Glass Room 2012
Översättning Jan Järnebrand
Bonniers 2013
ISBN 9789100134150, 341 sidor

På den engelska landsbygden har en grupp människor med författardrömmar samlats för att tillsammans inspireras till att skriva spänningslitteratur. Plötsligt hörs ett skrik, så skärande att det knappt låter mänskligt. När kriminalkommissarie Vera Stanhope når fram till husets glasveranda hittar hon en av lärarna, en känd teveprofil, död.

Ytterligare ett mord sker. Vera och hennes assistent Joe Ashworth hittar varken motiv eller ledtrådar.

Ann Cleeves är en av vår tids bäste kriminalförfattare. Hennes lägstanivå ligger alltid mycket högt. Hon kan skapa en spänning. Hon gestaltar både människor och miljöer på ett ofta lysande sätt. Personerna träder fram ur boksidorna med de defekter Cleeves ger dem. Hon skriver rappt och ändå känsligt. Och du sträckläser gärna hennes böcker. Bättre betyg kan en kriminalförfattare knappast få.

Hennes kommissarie Vera Stanhope är en kvinna med rejäl stofthydda och hon spottar inte heller i glaset.

På ett sätt är Ann Cleeves en engelsk kriminalförfattare av bästa snitt och med stora likheter med de mest kända inom anglosaxisk litteratur.

LENNART HÖGMAN

Ann Cleeves

Ann Cleeves. Foto Chloe Healy

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22