GLASTORNEN

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av K. G Johansson
Wela 2005

Folk som läst sf på svenska känner väl till KG Johansson. Han översatte 80- och 90-talen författare som Asimov, Dick, Vance, Clarke, Delany, Heinlein, LeGuin och många andra. Från 1978 arbetade han som lärare vid Musikhögskolan i Piteå där han innehar en professur i rockmusik. Han har skrivit libretto till bland annat Jan Sandströms opera Macbeth. Nu har han kommit med sin skönlitterära debut, en science fiction-roman för ungdom som heter Glastornen, en bok som får sin fortsättning senare i år.

I Glastornen består världen av is och snö och där lever en samling människor. En av dessa är en pojke med det signifikativa namnet Hungrig. När det är dags för honom att bli man måste han erövra ett nytt namn, Han har tänkt sig att få heta Varg.

En vinternatt ser han något obegripligt. I ett gulbrunt hav står höga torn av blänkande is och för att ta reda på vad de innebär ger sig Varg av hemifrån. I början av läsningen fick jag äldre stenåldern i tankarna, men så berättas det om värdshus och då begriper jag att detta är en fantasyvärld. Det är en roande ungdomsbok, riktigt välskriven, fantasifull och lättläst med relativt stor stil.

MARGOT ANDERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22