GLASDOCKORNA

Jun 13th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till GlasdockornaAv Jorun Thørring
Glassdukkene 2006
Översatt av Inge Knutsson
Natur och Kultur 2008

Precis som Thørrings debutroman Skyggemannen, som utspelades i Paris, är Glasdockorna en polisroman. Men här är rättsmedicinaren Orla Os utbytt mot den samiske kriminalinspektören Aslak Eira, en singelpappa som leder utredningen av flera mord på studentskor i ett kallt och regnigt Tromsø, långt uppe i det arktiska området.

Jorun Thørring beskriver en mycket etnisk polis som vid sidan av sina hobbys (samiskt hantverk) funderar en hel del på de fördomar som då och då drabbar hans folkslag. Men han är samtidigt en modern människa som måste hem på kvällen för att laga mat åt sonen samtidigt som han grubblar över vad för slag människa den grymme seriemördaren är.

Det är vår i Tromsø, fast kallt, förbaskat kallt och nederbörden får nykomne kollegan Kine Berger att isa långt in i märgen. Själv umgås Eira gärna med psykologen Mona Lie, inte enbart för att han är smått förtjust i henne, utan kanske mest för att hon varit lärare för alla de flickor som mördats och kanske lite för att hon har egna idéer om vad som kan ligga bakom. Han är nämligen en polis av den sorten som suger i sig allt i informationsväg.

Boken är lite intrikat skriven eftersom läsaren hela tiden vet lite mer än polismakten. Man följer med spänning hur Eira luskar vidare och gläds åt att han emellanåt upptäcker rätt saker.

Villospåren finns där, till och med som samhällskritiska anspelningar. Ett par studenter ökar ut sitt studielån genom att lägga ut medstudenters lätt pornografiska videor på Internet och i samband med det drar författaren paralleller till den debatt om våldtäkter som tydligen pågick i Norge medan hon skrev sitt manus.

Från Eiras första rätt vaga funderingar till dess den dramatiska förklaringen kommer har läsaren fått en detaljrik beskrivning av den nordliga staden med dess omgivningar, från de näringsställen som frekventeras av livsglada ungdomar till ställena där de döda flickorna hittas. Om det inte vore för vädret, de hårda vindarna från Atlanten och det otäcka händelseförloppet skulle boken kunna fungera som utmärkt reklam för Tromsøs turisbyrå.

Mördaren är också väl skildrad som en sadistisk man med kunskaper i medicin. Men man slipper alltför ingående vålds- och tortyrbeskrivningar, något som väl inte hjälper helt och hållet eftersom texten ger underlag för egna fantasier.

Jorun ThørringBoken är spännande, mycket spännande till och med, kanske beroende på att Jorun Thørring inte försöker konstra till sin berättelse. En stor del av spänningsskapandet hänger samman med frågan om en kidnappad flicka ska klara sig ifall polisman Eira hinner tänka rätt och lösa problemet medan tider är.

LOTTA BRÅDING

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22