GLASBRUKET

Mar 19th, 2010 | By | Category: 2003-4, Recension

Av Arnaldur Indriðason
Mýrin 2000
Översatt av Ylva Hellerud
Prisma 2003

Indriðason har skrivit fyra deckare hemma i Island och denna fjärde är nu översatt till svenska efter att Skandinaviska Kriminalsällskapet utsett Glasbruket till Nordens bästa. Förlåt att jag skrivet detta, men jag tror att priset gick dit det gick eftersom alla nordiska länder redan premierats. Det var helt enkelt Islands tur.

Det är en ganska konventionell deckare där ett gäng poliser påbörjar en utredning efter att en äldre man hittas mördad i en källarbostad i Reykjavik. Som i så många kriminalromaner har dådet sitt ursprung långt tillbaka i tiden. Det ger kriminalpolisen Erlendur Sveinsson huvudbry men han och de andra stretar på det är mycket stretande och förhörande – till dess gåtan är löst och ett brott från 1968 också är uppklarat.

Titeln hänvisar till Islands genforskningsinstitut som kallas så i folkmun. Indriðason är född 1961 och arbetade länge för örikets största tidning Morgunblad. Så det är inte konstigt att han skriver riktigt väl.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22