GLAMORAMA

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Brett Easton Ellis
Glamorama 1998
Översatt av Einar Heckscher
Norstedts 2000

Ellis blev ett känt namn med American Psycho som gavs ut i Sverige 1991. Den boken gjorde att hela världen upptäckte att han var en författare med osedvanlig talang. Redan då visade han sin förtjusning i att ange varumärken och beskriva parties in i minsta detalj. Den förtjusningen accentueras här, där bokens första avdelning utspelas under ett dygn där modellen Victor Ward snurrar runt i en artificiell värld som blir lite mer än aningen surrealistisk och slutar i paranoia.

Men Ellis har också en förkärlek för våld som går över alla gränser, han verkar snegla mot Hollywoods actionregissörers förmåga att förvandla ultravåld till ultraunderhållning. Folk mördas, lemlästas, styckas och våldtas utan att det tillför handlingen värst mycket mer än doften av blod och krut. Ellis beskriver, men förklaringarna finns inte med, vilket i längden blir frustrerande.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22