GIDEONS RING

Jun 19th, 2012 | By | Category: 2012-06 juni, Recension

Omslag till Gideons ringAv Carin Gerhardsen
Norstedts 2012
ISBN 9789113044156, inb, 355 sidor

Carin Gerhardsen fortsätter i sin femte bok i serien om Hammarbypoliserna att behandla våld och missgrepp mot barn och kvinnor. Men denna gång är allt inte riktigt vad det synes vara. Hon har vridit till historien lite mer än vanligt och ger läsaren fler infallsvinklar och alternativ. Dessutom lämnar hon öppet för en fortsättning, för en sådan lär det bli. Författaren har sin trogna läsarskara.

En naken kvinna springer på Söder i sommarnatten. Hon hamnar framför pianoteknikern John Gideons dörr. Varför? Grannarna skvallrar om att det springer många unga flickor hos honom. Flickan har blivit våldtagen men säger sig ha tappat minnet. Conny Sjöberg och hans poliser vet inte riktigt vad de ska tro, och utredningen leder åt oväntat håll.

Här finns flera parallellhandlingar, en del lever vidare från tidigare böcker i serien. T ex historien om den sexualbrottsmisstänkte polischefen (det är omöjligt att inte tänka på verkliga händelser). Det känns därför som om man bör läsa dem först, även om det absolut inte är nödvändigt. Carin Gerhardsen har här skapat en mycket spännande bok, man riktigt längtar efter att brottslingarna ska åka dit.

Det finns ett driv i berättelsen som gör att man egentligen aldrig får en lugn stund som läsare. Vem är brottsling och vem är oskyldig, frågan ställs oavbrutet. Att Carin Gerhardsen använder tillfälligheter och slump för att få handlingen framåt får man stå ut med.

NISSE SCHERMAN

Carin Gerhardsen

Carin Gerhardsen. Foto Leif Hansen

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22