GETINGSOMMAR

Sep 7th, 2011 | By | Category: 2011-9 sep, Recension

Omslag till GetingsommarAv Denise Mina
The end of the wasp season 2011
Översättning Boel Unnerstad
Minotaur 2011
ISBN 978-91-85419-64-7, inb, 410 sid

Denise Mina är en av mina favoriter. Så jag har förstås både fördomar och förväntningar när jag börjar läsa. Här är det kriminalinspektör Alex Morrow, höggravid, som är huvudpersonen, och vi har tidigare kunnat läsa hur hon döljer sin familjs kriminella bakgrund och slåss för sin självständighet. Hennes gamla rumskamrat har blivit hennes chef och hon förstår att snart kommer personalen på stationen att göra uppror, något hon inte vill bli del av. Platsen är fortfarande Glasgow med omgivningar.

Läsaren får redan i inledningen reda på vad som händer: två ynglingar tar sig in i ett hus och dödar den unga kvinnan där. Något är fel: där finns inga barn.

Denise MinaPolisens arbete börjar när kvinnan nästa dag hittas. Något är konstigt. Hon verkar inte ha någon inkomst men man finner massor av kontanter, euro, i huset. Knarkpengar?

Så får läsaren reda på vilka de två killarna är, tonåringar från en närbelägen internatskola.

Det dröjer länga innan polisen får reda på så mycket. Under tiden får vi följa både Alex Morrow och den ena tonåringen, vars far just hängt sig, ruinerad. Några avsnitt har också Alex gamla kamrat Kay och hennes tre barn, ensamstående mamma med sociala problem, som huvudperson. Hon har arbetat åt den mördades mamma som behövde daglig hjälp och tillsyn fram till sin död.

Temat kommer tidigt fram: vad betyder familjerelationer? På gott och ont? Barn som överges av fäder…

Det är Denise Minas förmåga att både ta upp sådana frågor (inte första gången heller), skildra relationer i barndom och i arbetsgrupper och samtidigt få ihop en spännande och på flera sätt engagerande berättelse. Dessutom välskriven.

Detta är hennes nionde bok. Ser fram mot den tionde.

LEIF-RUNE STRANDELL

Denise Minas webbplats: http://www.denisemina.co.uk/

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22