GEOGRAFENS BIBLIOTEK

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av John Fasman
The Geographer’s Library 2005
Översatt av Hans Nordmark
Forum 2006

Vill man göra det enkelt för sig kan man säga att detta är ytterligare en da Vinci-kod-inpirerad thriller. Men det vore orättvist. Visst finns här gamla, medeltida, hemligheter som påverkar nutiden, visst finns en ung man som söker förklaringar, och visst finns en rad citat från källor.

Men, återigen, det är en betydligt mer intrikat berättelse. Antingen är det så att man får lära sig mycket om alkemisternas tänkande, eller så har författaren (debutant) lyckats skapa en illusion som räcker långt för berättelsen. Jag har medvetet låtit bli att ta reda på om alla källorna finns, eftersom jag inte tror på alkemin. Men jag låter mig gärna förföras i den här formen.

Boken är till hälften en sammanställning av en ung journalist över vad som hänt sedan han började skriva en dödsruna i den lilla lokala veckotidningen över den egendomlige professor som hittats död, kanske mördad. Dokumentet (alltså egentligen själva romanen, och skriven som en traditionell roman) riktar sig till en ung musiklärare som huvudpersonen träffar och förälskar sig i. Blandat med redogörelsen finns 15 korta berättelser plus fakta om 15 föremål som stals från geografens bibliotek på Sicilien på 1100-talet. De korta berättelserna utspelas både i långt förfluten tid men mestadels under Sovjets sista dagar.

Naturligtvis hänger alltihop samman. Snabbt inser man att alkemi är berättelsens nav, vilket huvudpersonen inte förstår förrän mycket sent.

Det finns mord- och thrillerinslag, men den egentliga spänningen ligger i hur författaren skall få ihop alltsammans på slutet.

Det får han, kanske inte till så stor överraskning för den vane läsaren, men under tiden har man trevligt.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22