GENOM LJUS OCH MÖRKER

Oct 27th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

omslag till genom ljus och mörker

Av John Harvey
Darkness and Light 2006
Översatt av Göran Grip
Minotaur 2008

En kvinna ligger prydligt och stillsamt i sängen. Hon är klädd i kortärmad guldfärgad klänning. Hon ser ut att ha funnit ro, för gott …

Denna scen mötte kriminalkommissarie Frank Elder när han fick sitt första fall vid enheten för grov brottslighet. Mördaren hittades inte och fallet förblev olöst.

Åtta år senare kontaktas den numera pensionerade kommissarien av sin tidigare fru. Hennes väninnas syster Claire – en färglös och tillbakadragen kvinna i femtioårsåldern – har försvunnit under mystiska omständigheter.

En motsträvig Frank Elder övertalas att forska i fallet. När Claire sedan hittas död väcks de gamla minnena till liv om hans största misslyckande i sin poliskarriär.

john harvey

John Harvey är en av Storbritanniens mest populära deckarförfattare. En av hans romaner, Lonely Hearts, finns med på tidningen The Times lista över 1900-talets hundra bästa kriminalromaner.

Vi svenskar är ju förtjusta i engelska TV-deckare. Karaktärerna och de mindre orterna har tydligen en stor attraktionskraft på oss. Allt detta finns finns med i Harveys Genom ljus och mörker. Plus lite till. Nej, det är mycket mer.

Det är sällan som jag njuter av språk, handling, samtal, gestalter och funderingar när jag läser de flesta av dagens kriminalromaner. Men Harveys roman fyller alla krav. Han måste vara en av Europas bästa kriminalförfattare idag. Jag rekommenderar alla de 350 sidorna.

LENNART HÖGMAN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22