GENGÅNGARE

Jan 13th, 2019 | By | Category: 2019-01 jan, Recension

Omslag till GengångareAv F. Marion Crawford
Wandering Ghosts/Uncanny Tales, 1911
Översatt av Arthur Isfelt
Efterord av Jonas Wessel
Hastur Förlag, 2018
ISBN 978-91-86835-42-2, 268 sidor

Bokförlaget Hastur fortsätter förtjänstfullt sin dammsugning av äldre skräcktexter och återutger dem på svenska. Radarparet Arthur Isfelt och Jonas Wessel är personerna bakom utgivningen och vi som är förtjusta i den här sortens berättelser tycker att de är värda en förtjänstmedalj för sina insatser.

Francis Marion CrawfordNu har turen kommit till den gamle romanförfattaren F. Marion Crawford (1854–1909) som m kom att bli mer känd för sina skräckhistorier än för de numera glömda romanerna. Hans kolleger H. P. Lovecraft och M. R. James påstod till exempel att hans novell The Upper Berth är en av de bästa spökhistorier som någonsin skrivits, ett uttalande som säkert hade sin bäring då det skrevs.

1911 kom Crawfords samling Uncanny Tales ut. Då hade författaren redan varit död i två år men novellerna hyllades i den engelskspråkiga världen och, enligt Hasturs reklamtext, ansågs vara ”en milstolpe inom den fantastiska litteraturen”.

Nu är samtliga noveller ur Uncanny Tales utgivna på svenska för första gången. De är skriva för sin tid men i Jonas Wessels översättning kan man fortfarande få rysningar av den läskiga spökberättelsen Den skrikande skallen eller grunna över sanningarna i författarens uppfattning av hur vampyrer tänker i För blodet är livet. En av de mer minnesvärda historierna är Kungens budbärare som förlaget, kanske med en lite överdrift, kallar för samt Crawfords ”förlorade mästerverk”.

Som alltid i Hasturs utgivningar av äldre verk av rätt bortglömda författare får man veta det mesta om dem, deras tid och deras verk i texter av Jonas Wessel. Här berättas storyn om F. Marion Crawford i ett initierat efterord.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22